Règim juridic del voluntariat

Catalunya es un país amb un fort arrelament del món associatiu, en el que també existeix una llarga tradició de la figura del voluntari, entenent com a tal aquella persona que es compromet a efectuar una prestació, sense compensació econòmica dins el marc d’una organització estable sense afany de lucre

La figura del voluntari es troba regulada en la Llei 6/1996, de 15/1, així com en la Carta del Voluntariat de Catalunya aprovada en data 29 d’octubre de 1995. És de destacar que la condició de voluntari implica l’assumpció d’una sèrie de drets , que en essència serien:

– Obtenir informació sobre el funcionament, les finalitats i les activitats que es duran a terme, suport en el desenvolupament de l’acció voluntària i mitjans per poder exercitar‐la convenientment.
– Rebre la formació necessària per al desenvolupament de l’activitat.
– Ser tractat sense cap tipus de discriminació i amb tot respecte a la seva condició i creences.
– Gaudir d’acreditació suficient com a voluntari/ària davant de tercers i obtenir certificació de la seva participació en el programa.
– Participar activament en l’elaboració, planificació, execució i avaluació del programa i activitat on col∙labora, amb el reconeixement social de la seva activitat.
– Ser cobert dels riscos derivats de l’activitat que du a terme com a voluntari i dels danys que, involuntàriament, podria causar a tercers per raó de la seva activitat.
– Rescabalar‐se, si ho vol, de les despeses que li pugui ocasionar l’activitat voluntària.
– Acordar lliurement les condicions de la seva acció voluntària i el compromís de les tasques definides conjuntament , el temps i horari que hi podrà esmerçar i les responsabilitats acceptades per ell/a.

Tanmateix, la condició de voluntari implica una sèrie de deures o obligacions,

– Cooperar en la consecució dels objectius del programa on participa per al compliment dels compromisos adquirits dins de l’organització.
– Realitzar l’activitat a què s’ha compromès amb responsabilitat, bona fe i gratuïtat, donant suport de manera activa a la seva entitat i respectant les normes internes de funcionament.
– Entendre i acceptar que el desenvolupament de la tasca voluntària en cap cas serà considerada com una activitat laboral.
– Observar les mesures de seguretat i higiene reglamentades i aquelles que siguin adoptades per l’entitat.
– Rebutjar qualsevol contraprestació econòmica o material que li pugui ser oferta pel beneficiari o per tercers en virtut de la seva actuació.
– Mantenir la confidencialitat, sense perjudici dels drets de la persona, de les informacions rebudes i conegudes en el desenvolupament de la seva activitat, tant respecte dels beneficiaris com de l’entitat.
– En cas de renúncia, notificar‐la amb antelació o continuar l’activitat fins que puguin adoptar‐se les mesures necessàries per evitar perjudicis greus al servei.

Es aconsellable que voluntari i associació signin un document que reculli els seus drets i deures recíprocs, i a poder ser, concreti l’activitat o projecte en que intervindrà aquest voluntari. Es també aconsellable que l’associació tingui subscrita una pòlissa d’assegurança que cobreixi els riscos derivats de l’activitat que du a terme com a voluntari i dels danys que, involuntàriament, podria causar a tercers per raó de la seva activitat.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s