Nul•litat dels acords presos en assemblea relatius a la separació de govern sense una prèvia convocatòria específica.

Amb especial satisfacció, recentment hem rebut la Sentència dictada per la secció 11 de l’Audiència Provincial de Barcelona, de data 5 de juny de 2014 en la que confirma la que fou dictada pel Jutjat de Primera Instància nº 7 de Manresa, declarant nuls determinats acords presos en Assemblea Ordinària d’una Associació.

Les anteriors resolucions confirmen la doctrina jurídica que  sosteníem en defensa dels nostres clients (determinats socis de la entitat), i que les associacions han de tenir molt present en l’adopció dels seus acords. Es pot resumir en els següents punts:

  • Per tal de separar els òrgans de govern d’una associació cal seguir una via procedimental específica, que consisteix en la convocatòria d’una sessió extraordinària de l’assemblea general, i no la seva celebració immediata , com va ser el cas (articles 322-18.2 i 322-5.3 del Codi Civil de Catalunya).
  • Aquesta convocatòria (que no va arribar a realitzar-se) requeria que necessàriament hi havia d’haver un termini entre l’anunci i la celebració, per garantir dos drets elementals,
  1. El dret dels afectats per la decisió de ser destituïts a preparar els arguments en la seva defensa, i que podrien determinar el sentit del vot de l’assemblea.
  2. El dret dels associats físicament absents de la reunió a decidir si participaven o no en una decisió tan transcendental.
  • La delegació de vot per una assemblea ordinària amb un ordre del dia específic, no s’estén a una eventual assemblea extraordinària , ja que suposa una extralimitació del mandat conferit (articles 322-7.3 del Codi Civil de Catalunya, en relació amb els articles 1.714 i 1.727 del Codi Civil espanyol) .
Aquesta entrada s'ha publicat en INFORMACIÓ JURÍDICA i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s